Több mint 9000 újpesti küldte vissza a Polgármesteri Hivatal kérdőíveit. Az önkormányzat szándéka az volt, hogy választ kapjon arra, hogyan képzelik, milyennek látják városuk jövőjét az itt élők. Hogy mi érdekelte az újpestieket, arról Nagy István alpolgármestert, az Újpesti Párbeszéd feldolgozásának irányítóját kérdeztük. "Azt kívántuk megtudni, hogy az újpestiek mit szeretnének, azaz mire helyezze a hangsúlyt a város vezetése." - kezdett az elemzésbe Nagy István, a Párbeszéd feldolgozásának irányítója. A válaszokból kiderült, hogy az emberek véleménye és az önkormányzat szándéka a legtöbb kérdésben egybeesik. "A válaszok azt mutatják, hogy helyes irányba tartunk, hiszen azok a problémák kerültek előtérbe, amelyek megoldásán a városvezetés is dolgozik" - tette hozzá az alpolgármester. A kitöltött és beküldött kérdőívek magas száma mindenképp azt bizonyítja, hogy az újpestieket érdekli lakóhelyük sorsa. "Számunkra is hasznos volt ez a fajta párbeszéd, hiszen ebből ismerhetjük meg azokat a mindennapi közügyi kéréseket, igényeket, melyek a polgárokat érdeklik, érintik. Mi pedig tesszük a dolgunkat, azon vagyunk, hogy ezeket megoldjuk, megvalósítsuk, és ahogy a kérdőíveket, úgy az eredményeket is természetesen eljuttatjuk minden postaládába."

Mire költenének?

Elsőként azt kérdeztük, mire fordítson pénzt a városunk? A legtöbben a közbiztonság megerősítésére szavaztak, ettől nem sokkal marad el az egészségügyi alapellátás fejlesztésének kérdése. Meglepő, de a kérdőívet kitöltők a harmadik helyen a közterületek állapotának javítását említették. Elgondolkodtató viszont, hogy a kulturális élet támogatására nem volt igény a válaszolók körében, a 17 lehetőség közül a 16. helyen említették.

Közbiztonság

Újpest Önkormányzata sokat tesz a közbiztonság javításáért. A helyzet az, hogy a szabályok betartása csak fokozott rendőri jelenléttel érhető el. Hogy Újpesthez kössük az itt szolgáló rendőröket, úgy döntöttünk, hogy rendőrszállót építünk számukra. Önkormányzatunk évente közel 20 millió forinttal támogatja a rendőrséget. Önkormányzati pénzből máshová nem vezényelhető járőrszolgálatot biztosítunk Újpest központjában. A rendőrök mobilitását ebben az évben két robogó megvételével segítettük.

Egészségügy

A szakrendelő átvétele után azonnal hozzáláttunk az épület felújításához. A beléptető rendszer kiépítése folyamatban van. Ötven év használat után végre sor kerülhet az SZTK energetikai felújítására. Homlokzatszigetelés, nyílászáró csere és fűtéskorszerűsítés kezdődik júniusban. Létrehoztuk az állandó felnőtt háziorvosi ügyeletet, így a járóképtelen, vagy lázas betegeknek nem kell rendelési időben a háziorvosukra várniuk. Mindez reményeim szerint nagyban hozzájárul az újpesti betegek komfortérzetének javulásához, mielőbbi gyógyulásukhoz.

Közterek

A közterületek állapotában is láthatnak már fejlődést az itt élők, hiszen sorra újulnak meg, "virágosodnak ki" a közösségi terek. Sokan igénylik - jogosan - a Görgey Artúr utca rendbetételét. Újpest Önkormányzata már ebben is előre lépett, hiszen elkezdődött a rekonstrukció tervezése. 2013-14 során valósulhat meg a Fővárosi Önkormányzattal közös beruházás. Az úttestet a főváros, a járdákat Újpest újítja fel.

Felelős kutyatartás

A kutyatartás feltételeiről viszont markáns véleménye van az újpestieknek. A kérdőívet kitöltők majdnem kétharmada úgy gondolja, hogy szükség lenne az ebrendészeti hozzájárulás bevezetésére. Ez megfontolandó, hiszen ennek a bevételéből javítani lehetne a felelős, kulturált ebtartás feltételein.

Fizetős parkolás

A fizetős parkolás kérdése viszont megosztja Újpest polgárait. 42% szavazott a fizetős parkolás bevezetése mellett. Szinte ugyanannyian a változatlanság - az ingyenes parkolás - mellett tették le a voksukat. A parkolás Újpest területének nagy részén szerencsére semmilyen problémát nem okoz, de a városközpontban a parkolás problémája már olyan mértékű, hogy mind az ott lakók, mind az ott működő vállakozások életét nagyban megnehezíti. Ezért fontos cél az P+R parkolás kiszorítása a metró környékéről.

Új strand

Az Újpesti Párbeszéd kérdőívét visszaküldők óriási, közel 70%-a szavazott arra, hogy legyen újra strandja Újpestnek. Ez a gondolat már felvetődött a városvezetésben is, a Párbeszéd eredménye nyomán viszont már feltett szándékunk, hogy megvalósítsuk.

Piac

Sokan szeretnének változást látni a piac működésében is. Már tettünk ezért, a csarnok téli fűtését már megoldottuk és átszerveztük az őrző-védő szolgálatot. Ezektől az eladók és vevők biztonságérzete is nőtt. Nem meglepő, hogy a válaszadók közül a legtöbben az árakra helyezték a hangsúlyt. Erre ugyan kevés hatásunk van, viszont megfontolandók azok a vélemények, amelyek azt preferálják, hogy tartsanak tovább nyitva az üzletek, szervezzenek kirakodóvásárt.

Újpest jelmondata

A válaszolók majdnem egyharmada az "Újpest - ahol szeretünk élni" gondolatot választotta Újpest jelmondatának. Második helyen a hasonló életérzést kifejező "Újpest - ahol jó élni!" jelmondat került, feleannyi szavazattal.

Sztárfellépők

A Párbeszéd egyik kérdése az volt, hogy a népszerű magyar sztárok közül kit látnának szívesen az újpestiek a helyi rendezvényeken? Toronymagasan Ákos vitte el a pálmát. Őt követte az Edda és a Bikini együttes, valamint Rúzsa Magdi és Mága Zoltán. Belátható időn belül egyelőre az Edda és a Bikini rajongóknak kedvezhet a szerencse, az önkormányzat velük már folytat tárgyalást egy-egy újpesti fellépésről.

Tisztelt Válaszadó!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani magam és az egész újpesti közösség nevében Önnek és mindazoknak az újpestieknek, akik részt vettek a második Újpesti Párbeszédben.

Baráti üdvözlettel


Wintermantel Zsolt
polgármester